Datakryptering er et buzz word indenfor IT sikkerhed, men det kan godt være lidt af en udfordring at forstå, hvad det helt præcist betyder. De filer vi normalt gemmer og de emails, vi sender, er som udgangspunkt ikke krypterede. Det betyder, at alle i princippet kan få adgang til dine oplysninger. Det kan ske, hvis du bliver hacket eller hvis du deler din computer med andre personer.

 

Du kan selvfølgelig stille spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt at kryptere dokumenter, e-mails, mapper og så videre. Det kommer meget an på, hvilken karakter dine filer har og dit temperament. Vi har nok alle dokumenter, billeder eller videoer, som vi ikke vil have, at hvem som helst kan få adgang til. Det skyldes for det meste enten at der er tale om forretningshemmeligheder eller informationer, der kan være pinlige for os.

 

Det er dog også værd at holde for øje, at helt “uskyldige” informationer er i mange firmaers søgelys. Køb og salg af personlige informationer er en enorm industri, der er i kraftig og konstant vækst. Det er blandt andet derfor, at du skal acceptere cookies på hjemmesider, at apps på din telefon får adgang til dine kontakter, og at du skal samtykke til at din mailudbyder har adgang til personlige informationer, billeder, video og lyd.

 

Datakrypteret email med ProtonMail

Selvom de fleste af os ikke tager det så tungt, er der måske grund til at overveje, at beskytte sig selv bedre på nettet. En af de mest sikre måder at gøre dette er ved hjælp af kryptering. For at forstå det kan det være en god idé lige at minde sig selv om, hvad det nu er, de data vi sender frem og tilbage, består af. Når du sender en email, er det som bekendt ikke den samme mail der kommer frem, som den du sendte, men et spejlbillede af den. Der er altså ikke tale om en fysisk genstand som et brev, men om en kode, der i kombination med de rette programmer, browsere osv. kommer frem til en modtager, som få den besked, du har sendt afsted.

 

Når du sender en email kan du beslutte, om du gerne vil sende den krypteret eller ej. Den almindelige email fungerer for de fleste af os i de fleste sammenhænge. Men i takt med at der bliver sendt flere og flere mails med fortrolige personoplysninger og forretningshemmeligheder, bliver det mere aktuelt at sikre, at andre end modtageren ikke har adgang til informationen i din mail. Samtidig med at der bliver sendt flere private informationer frem og tilbage på nettet, er der også flere og flere firmaer, der tjener penge på vores personlige informationer. Derfor er der rigtigt mange, som gerne vil vide så meget som muligt om os.

 

Det gør de delvist ved at tracke vores internetvaner fra vores IP-adresse og delvist ved at købe informationer fra eksempelvis mailudbydere. Endelig kan det ikke udelukkes, at der er et stort sort marked, hvor hackere sælger personlige informationer til firmaer, der kan bruge dem til eksempelvis markedsføring af nye produkter.

 

Hvis du ønsker at gøre brug af en online tjeneste som fokuserer på kryptering af alt data sendt via e-mail vil vi anbefaler ProtonMail. ProtonMail er anvender en teknologi som sørger for at alle de e-mails og beskeder du sender igennem deres service er 100% krypterede. Datakryptering med ProtonMail er sikret ved, at ProtonMail er placeret i Schweiz og alle dets datacentra er lokaliseret i Alpelandet. Alt brugerdata er derfor beskyttet af de strenge schweiziske datalovgivning.

 

Du kan helt gratis oprette en e-mail konto hos ProtonMail. Læs mere via følgende link:

 

Viderestilling til ProtonMail

 

 

Krypteringsnøgler og VeraCrypt

Når du krypterer data, bliver din besked kodet på en anden måde end normalt. Et krypteringsprogram går ind i selve koden i den besked, du har sendt, og ændrer den. På den måde ligner den for andre mennesker bare en masse kode og tegn uden mening. For at få adgang til indholdet i en krypteret email, skal du have en nøgle. En nøgle er en adgangskode, som afsenderen låser beskeden med, og som du bruger til at åbne op med. Der kunne være tale om en mail fra et forsikringsselskab, der fortæller dig, at du kan åbne filen ved at skrive de sidste 6 cifre i dit forsikringsnummer.

 

Ofte vil der dog være tale om en kode, der er automatisk genereret af krypteringsprogrammet, og som alle, der skal have adgang til e-mailens indhold, har information om. Du sender naturligvis ikke denne kode i en email, da det så at sige gør selve krypteringen overflødig.

 

Kryptering er ikke bare smart, når du sender og modtager informationer via internettet. Det kan også være en god idé at kryptere informationerne på din computer, telefon eller eksterne harddisk. Især eksterne harddiske og USB stik er oversete, når det gælder datasikkerhed. I modsætning til din computer, har du ikke automatisk en kode til dine eksterne lagringsenheder, og derfor har alle reelt adgang til alle de informationer, du har på dit USB stik. Det er irriterende, hvis du mister det eller glemmer det på arbejdet, og en venlig kollega ved en fejl får adgang til eksempelvis nogle private billeder fra en romantisk bryllupsdag- og nat.

 

Hvis du ønsker at kryptere en fil eller mappe på din computer, eller måske alt data på et USB-drev eller ekstern harddisk så vil vi anbefale VeraCrypt. VeraCrypt er en datakrypteringsprogram til både Windows, Mac OSX og Linux. Det er helt gratis at installere og anvende VeraCrypt. Ved at følge dette link kan du downloade VeraCrypt:

 

Viderestilling til VeraCrypt

 

 

Sikkerhed på din computer med BitLocker

Du kan også have glæde af at kryptere din computer. Det betyder, at det kun er dig, og eventuelt andre med din nøgle, der kan åbne dine filer. På den måde er din computer altså dobbeltsikret både med login og adgangskode og kryptering. Kryptering af din computers filer er også fornuftigt, hvis cyberkriminelle får adgang til din computer. Det kan de få, hvis du følger et link til en side, der automatisk installerer malware på din computer, eller hvis du downloader en vedhæftet fil i en mail fra en ukendt afsender. Her kan der blive installeret det, som hedder en trojansk hest, og den giver andre mennesker mulighed for at følge med i, hvad du foretager dig på din computer. I nogle tilfælde kan cyberkriminelle også selv foretage sig handlinger på din computer, fordi den er koblet til internettet.

 

Det koster ikke en herregård at bruge et krypteringsprogram. Rigtigt mange datakrypteringsprogrammer er faktisk gratis at bruge. Når du benytter et datakrypteringsprogram, kan du selv vælge hvilken kode, der skal fungere som din nøgle. Husk altid at lave stærke adgangskoder og ikke bruge den samme til det hele. Det kan også anbefales, at du ikke bruger dit barns navn og fødselsdato, navnet på dit kæledyr eller andre oplysninger, som de fleste let får adgang til.

 

Hvis du sørger for at kryptere dine data men bruger en kode, der er let at bryde, er det skønne spildte kræfter. Som udgangspunkt er det godt med en kode, der er på mindst 15 tegn og indeholder både store og små bogstaver, tal og eksempelvis spørgsmålstegn eller udråbstegn. Du skal aldrig gemme dine koder i en fil på din computer eller i din email. Hvis uønskede personer får adgang til din mailkonto og dermed din dekrypteringsnøgle, er du lige vidt. Det samme gælder selvfølgelig for din computer.

 

Hvis du ønsker at kryptere alt data på din Windows-baserede computer, så er funktionen BitLocker en oplagt mulighed. BitLocker kan kryptere hele computerens harddis og dermed beskytte imod datamisbrug. BitLocker er en Microsoft-baseret teknologi og det betyder, at du gratis kan anvende den hvis du et styresystem på din computer som understøtter BitLocker. BitLocker understøttes på:

 

Windows Vista, Windows 7 Ultimate, Windows 1.8 Pro, Windows 8.1 Enterprise og Windows 10 Professional.

 

Vi har i en tidligere artikel skrevet om hvordan du aktiverer BitLocker på din computer. Læs mere vi følgende link:

 

Sådan aktiverer du BitLocker