De fleste som anvender Microsoft Windows er bekendt med den funktion der hedder fejsikret tilstand, som ofte er nødvendig at anvende for at kunne diagnosticere et problem eller lave en fejlfinding af Windows-problemer.

 

Men ikke mange er helt klar over hvad fejlsikret tilstand egentlig er, og hvilke typer af sikre tilstande som Windows styresystemet tilbyder. Vi har derfor udarbejdet denne guide for at udpensle de forskellige typer af sikre tilstande.


Fejlsikret tilstand i Windows 10

Når du starter Microsoft Windows i fejlsikret tilstand vil operativsystemet kun indlæse det mindste sæt af systemfiler, drivere og programmer som det kræves for at kunne indlæse. Sådan starter du din computer, med Windows 10 på, i fejlsikret tilstand:

 

1. Klik på Start i det nederste venstre hjørne og klik derefter på Indstillinger.

 

2. Fra menuen vælger du Opdatering og sikkerhed og dernæst Genoprettelse.

 

3. Vælg nu Avanceret Start og dernæst Genstart nu.

 

4. Din computer genstartes, så huske at gemme dit arbejde på den. Efter genstart vælg nu følgende:

 

Fejlfinding -> Avancerede indstillinger -> Startindstillinger -> Genstart på skærmen Vælg en indstilling.

 

5. Efter din computer er genstartet bliver du præsenteret for en liste af indstillinger. Klik på knappen på dit tastatur markeret med "F4" for at starte i fejlsikret tilstand. Ønsker du fejlsikret tilstand med understøttelse af internetadgang skal du klikke på knappen "F5".

 

 

De tre forskellige sikre tilstande

Sikker tilstand


Når du starter din computer i fejlsikret tilstand vil kun de mest grundlæggende konfigurationer blive indlæst. Din computer vil starte op med et sort skrivebord, og du kan tilmed opleve at dine ikoner og skrifttyper ser store og uskarpe ud. Dette skyldes at operativsystemet kun indlæser det mindste sæt af systemfiler, drivere og programmer som det kræves for at kunne indlæse.

Du vil få adgang til din startmenu, mus, tastatur og dine filer.

Du vil kunne se, at der står skrevet fejlsikret tilstand i alle fire hjørner af din skærm, og dit Windows versionsnummer vil være øverst i midten af skærmen.

Hvis du vil anvende systemgendannelse eller køre en evt. antivirusscanning for at fjerne malware så er dette den bedste måde at starte op på. Udover disse funktioner får du også adgang til andre indbyggede Windows værktøjer som Kommandoprompt, PowerShell, Computer Manager, Enhedshåndtering, Event Log Viewer osv.


Sikker tilstand med netværk


Når du starter din computer op i fejlsikret tilstand med netværk bliver du taget direkte til dit skrivebord. Et ekstra sæt af drivere og det som er netværk-relateret vil blive indlæst. Dette betyder for dig, at du får mulighed for, at tilslutte din computer til dit netværk eller internettet.

Det anbefales dog ikke, at man surfer rundt på internettet i fejlsikret tilstand med netværk, da ens system befinder sig i en sårbar og ubeskyttet tilstand.

Sikker tilstand med Kommandoprompt


Når du starter din computer i sikker tilstand med Kommandoprompt starter du ikke i Windows-brugerfladen. Du vil få direkte adgang til et åbent kommandoprompt vindue.

 

Idet man ikke får adgang til selve skrivebordet og startmenuen vil det som oftest være eksperter der udfører avancerede fejlfindinger i denne tilstand