OPDATERING:  Eftersom Apple ikke længere tillader installation af tredjeparts antivirus funktioner, så vil de anbefalede sikkerhedsprodukter ikke længere indholde denne funktion, men de resterende sikkerhedsfunktioner bibeholdes.

iPad og iPhone enheder siges at være mere sikre end Android, men malware truslerne WireLurker og Masque Attack, samt lækagen af fotografier af berømtheder, som var lagret i iCloud, og sikkerhedsbristen ved Find My Phone hijacking har bekymret mange brugere. Kan Apple opretholde den indstilling, at iOS er helt sikkert?

Hvis du ønsker at sikre din iPad og iPhone bedst muligt, så anbefaler vi at du anvender én af følgende (udover at sikre iPhone og iPad, så sikrer følgende antivirusløsninger også dine Android enheder):

 

F-Secure SAFE

AVG Ultimate

McAfee LiveSafe

 

 

Er iOS som styresystem sikkert?

Ifølge Apple er iOS platformen utrolig sikker. Firmaet erklærer endog, at den ”har designet iOS platformen med sikkerhed, som den centrale del. At sørge for at sikre information på mobile enheder er afgørende for enhver bruger, hvad enten man skaber adgang til fælles og brugerdefineret information, eller lagrer personlige fotografier, bankoplysninger og adresser. Eftersom enhver brugers information er vigtig, er iOS enheder opbyggede for at opretholde et højt sikkerhedsniveau – uden at bringe brugeroplevelsen i fare.

Som følge heraf bliver Apples iPad og iPhone betragtede som værende sikre og trygge enheder at anvende og mange hævder fortroligt, at iOS er sikrere end Android. Imidlertid har Apples iOS platform ikke været uden sikkerhedsbrecher og sårbarheder og ej heller har iCloud, serviceydelsen for cloud-lagring af data, som gør det muligt at få adgang til dokumenter, fotos mm., været foruden misbrug.

 

Kendte malware angreb på iOS

Netop 2014 var et år med sikkerhedssårbarheder og målrettede angreb på iOS. For det første blev en sikkerhedsbrist opdaget sidst i februar 2014, som gjorde det muligt at en cyberkriminel at opsnappe dine data, hvis du anvender et ubeskyttet hotspot, måske i lufthavnen eller på en internetcafé.

Så rapporterede, sidst i maj, nogle brugere fra England, Australien og andre lande, at deres iPhone var blevet låst og at en besked gjorde gældende, at enheden var blevet hacket af en person, eller gruppe kaldet Oleg Pliss, som krævede $100, eller tilsvarende i € for at åbne den.

Derpå kom nyhederne om at nøgenbilleder af Jennifer Lawrence og 100 berømte stjerner, indbefattet den britiske model Clara Delevigne, Cat Deeley, Kelly Brook og Rihanna, havde fundet vej til billedopslagstavlen 4chan – det var i slutningen af august. Apple påstår, at bristen i privatsfæren ikke skyldtes en skade forvoldt af nogen af de systemer, som blev brugt i dens cloud-lagrings service. Imidlertid var hackerne, ved brug af visse metoder, i stand til at få adgang til fotografier af berømtheder, som var lagret i iCloud.

I november blev så den første malware med evne til at inficere alle iPhones og iPads opdaget af sikkerhedsfirmaet Palo Alto Networks. Malware, som angriber jail-broken enheder, er ikke noget nyt, men WireLurker – som efterforskerne døbte den – anvendte et to-trins angreb, som involverede USB forbindelser via en Mac eller PC og en fejlfunktion i en iOS funktion, som gjorde det muligt for organisationer at installere deres egne apps på jail-broken iOS udstyrsenheder.

Mens WireLurker installerede ondsindede apps på jail-broken mobiltelefoner og plyndrede dem for personlige oplysninger – indbefattet enhedens telefonnummer og iCloud adressebog – så slap ikke-jail-broken telefoner billigere fra det med blot en venlig, plagieret tegneserie app usynligt installeret på telefonen. Basale diagnostiske data blev også overført til en central server. Apple har senere hen blokeret WireLurker på både iOS enheder og Macs, men eksperter antager, at den anvendte teknik vil kunne give anledning til yderligere angreb.

Ganske rigtigt, kun en uge efter at WireLurker stjal overskrifterne, dukkede en anden iOS 8 malware trussel op. Denne trussel, kendt som Masque Attack, oprette lokke-apps, der er ligesom apps på din iPhone og disse lokke-apps forsøger at stjæle dine personlige oplysninger. Ifølge FireEye, som opdagede truslen, kan Masque Atacks frembringe meget større trusler end WireLurker.

 

Vi anbefaler

Kan Apple således, under indtryk af disse hændelser, opretholde den indstilling, at iOS er sikker?

Vi vil under alle omstændigheder sige, at hvorfor skal man tage chancen – derfor vil vi anbefale, at du installerer et antivirusprogram eller antivirus app på dine iOS enheder, iPad og iPhone, så du ikke risikerer at få din data stjålet og misbrugt af cyberkriminelle.