Dålige software licenser banner

Køb af softwarelicenser online kan være en bekvem og billig løsning, men det er vigtigt at være opmærksom på potentielle faldgruber. Dårlige softwarelicenser kan være ugyldige, have begrænset funktionalitet eller geografisk blokkeret. I denne blogpost vil vi guide dig gennem processen med at spotte og undgå dårlige softwarelicenser, så du kan foretage et sikkert og velinformeret køb.



Tegn på Dårlige Software Licenser:

 

1. Aktiveringskrav via telefon:

Vær forsigtig med licenser, der kræver telefonisk aktivering, da telefonisk aktivering normalt er et tegn på at licensen allerede er aktiveret og er knyttet til en anden brugers konto!
Selvom det som udgangspunkt er lovligt, at videresælge sine licenser i EU, så tillader virksomhederne ikke, at en brugers konto sælges til en anden bruger, eller at der sælges adgang til licenser for andre brugere, da dette ikke er i overensstemmelse, med den aftale der indgås mellem ejeren af licensen og virksomheden.
Hvis virksomheden mener at licensen ikke anvendes i overenstemmelse med den indgåede aftale, så vil licensen i de fleste tilfælde blive lukket og adgangen til programmet / servicen blive afbrudt.


2. Manglende funktionalitet:

Der er forskel på licenser og hvad disse licenser hver i sær giver af muligheder. Det er derfor vigtigt at undersøge hvilken type licens man køber, da man ellers kan risikerere at stå med begrænset adgang til funktionaliteten i programmet.


3. Hurtig udskiftning uden forklaring:

Hvis en forhandler hurtigt udskifter en defekt licens, uden at undersøge problemet nærmere, eller give en forklaring på, hvorfor licensen ikke virker som forventet, så skyldes det ofte at forhandleren er bekendt med, at kvaliteten af de solgte licenser er tvivlsom. Disse licenser er som oftest meget billige og det har derfor ikke nogen betydning for forhandleren, at de skal bytte en del af dem. Det er vigtigt at være opmærksom på, at disse licenser er i stor risiko for at blive lukket på et senere tidspunkt, da der kan være tale om licenser der ikke er solgt med samtykke af virksomheden bag programmet / servicen.


4. Vær opmærksom på licenstypen ved køb af Microsoft Office:

Det er vigitgt at være opmærksom på hvilken type officelicens man vælger, da der er forskel på hvordan du er stillet i forhold til tvists om ægtheden af dit produkt. Det er nemt at købe en billig licens til Microsoft Office, men det er vigtigt at være opmærksom på hvad man køber, da man hurtigt kan ende med et produkt, hvor man ikke selv står som ejer af licensen.
Flere virksomheder tilbyder billige erhvervs licenser til private, hvor man kan købe en plads på en volume license, som de administrerer. Det er desværre ikke alle firmaer der tilbyder denne service, der reelt set er godkendt til det og man kan ende med at adgangsen til ens Officeprodukt lukkes.
Undersøg med firmaet der tilbyder licensen, at de er blevet godkendt af Microsoft til at tilbyde servicen eller vælg et produkt beregnet til private, som knyttes til Microsoft kontoen, så som for eksempel Microsoft 365 Personal og Microsoft 365 Family.


5. Licensen er mærket som "NFR" eller "Not For Resale":

Disse licenser er beregnet til brug af interne testformål og er ikke godkendt til videresalg, så de kan enten registreres eller også er de i stor risiko for at blive lukket..


6. Vær opmærksom på hvor du handler:

Vær påpasselig med hvor du vælger at handle, og undgå unødvendige problemer. Der er mange forhandlere der tilbyder  licenser, men der kan være sor forskel på de enkelte forhandleres, troværdighed, samt servicen de tilbyder, efter købet er gennemført.
Undersøg hvilket land forhandleren er registreret i og pas på udenlandske forhandlere der ikke lever op til købeloven.
Vælg en forhandler der er godkendt af e-mærket, hvor det er muligt at få hjælp, hvis der opstår problemer.
Læs online anmeldelser af forhandleren og se hvad andre oplever. Læs både de negative og positive anmeldelser, for at se hvad kunderne er glade for, men også for at se hvor det kan gå galt, samt hvordan forhandleren takler problemstillinger.


7. Sælgeren tilbyder ikke support:

Sørg for at købe fra en forhandler, der tilbyder support, så du kan få hjælp i tilfælde af at der opstår problemer. Mange softwareproducenter yder ikke dansk support og det kan derfor være en god i de at vælge at købe sine licenser hos en dansk forhandler der tilnyder support på dansk.


Licenstyper at undgå:

  • Brugt software: Brugt software kan være i risiko for at blive lukket, hvis videresalg af licensen ikke er i overensstemmelse med den aftale, som er indgået mellem tidligere ejer og virksomheden, eller have begrænset funktionalitet.
  • Licenser der kræver aktivering via telefon: Denne type licenser kan være i risiko for at blive lukket, da telefonaktivering ofte er tegn på at licensnøglen allerede er i brug. Nogle underleverandører udnytter licenser med telefonaktivering og sælger samme licens til flere forhandlere.


Generelle tips til køb af digitale licenser:

  • Køb hos en forhandler der godkendt af e-mærket og har et godt omdømme.
  • Læs licensbetingelserne nøje: Forstå dine rettigheder og begrænsninger som bruger.
  • Vær opmærksom på prisen: Hvis en pris virker for god til at være sand, så er det muligvis tilfældet.
  • Betal med et sikkert betalingsmiddel: Brug en sikker betalingsmetode som PayPal eller kreditkort, betal ikke med bankoverførsel.
  • Gem din kvittering: Gem din kvittering som bevis på dit køb.


Husk at være opmærksom og kritisk, når du køber softwarelicenser online. Ved at følge disse tips kan du undgå at blive offer for fup og sikre dig, at du får en gyldig og funktionel licens.

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl så husk du altid er velkommen til at kontakte os