Hvad er et operativsystem?


Et operativsystem (ofte forkortet til OS) er et software-baseret system (framework kalder man det tit på engelsk), som administrerer en computers/tablets hardware og software ressourcer og leverer en platform for afvikling af programmer, applikationer, tjenester osv. i et grafisk miljø hvorfra du som brugere nemt kan navigere og anvende disse funktioner.

 

Operativsystemet administrerer en computers hardware ressourcer indbefattet:

 

-       Input udstyrsenheder, så som keyboard og mus

 

-       Output udstyrsenheder, så som printere og scannere

 

-       Netværks-baserede udstyrsenheder, så som modems, routere og netværksforbindelser

 

-       Lagringsudstyrsenheder, så som interne og eksterne drev

 

 

Operativsystemet leverer også serviceydelser til at lette en effektive afvikling og styring af – og hukommelsesallokering for – alle yderligere installerede programmer og softwareapplikationer som enten er præinstalleret på din computer eller som du selv installerer løbende f.eks. anvender styresystemet Microsoft Windows en registreringsdatabase til at samlet informationerne om alle de applikationer som er installeret i Windows-miljøet og fra registreringsdatabasen bliver applikationerne styret fra ift. forbrug af systemressourcer og løsning af eventuelle konflikter eller kompatibilitetsproblemer.

 

Laptops, tablets og skrivebordscomputere har alle operativsystemer, som du sandsynligvis har hørt om. Laptops og skrivebordscomputere anvender primært versioner af Microsoft Windows (som Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista og Windows XP), samt Apples Mac (tidligere Mac OS X) – både Windows og Mac er styresystemer som er udviklet målrettet den almindelige computerbrugere og forbruger så deres ”udtryk” og brugerflade er meget grafisk intuitiv og enkel.

 

Til tabletcomputere og håndholdte mobiltelefoner, de såkaldte smartphones, er styresystemet primært iOS, Android, Chrome OS og et strejf af open-source operativsystemet Linux.

 

Din smartphone kører derfor med et mobilt operativsystem (kaldet ”mobile operating system”), sandsynligvis enten Apples iOS, eller Googles Android. Begge er meget kendte navne, men du har muligvis ikke gjort dig klart, at de er operativsystemer, som anvendes på håndholdte enheder.

 

Servere, som tjener som vært for de hjemmesider du besøger eller administrerer en samling af forbundne computere i f.eks. en virksomhed eller på et universitet, kører typisk specialiserede operativsystemer, designede og optimerede til at køre den specielle software, der kræves for at afvikle softwareapplikationer over et større netværk af computere. De operativsystemer som installeres på servere er ofte Windows Server, men tit anvendes også Linux og i mindre grad FreeBDS.

 

 

Software og operativsystemer

 

De fleste softwareprogrammer er designede til at arbejde med kun ét selskabs operativsystem, således kun Windows (Microsoft) eller kun Mac (Apple). De fleste softwareapplikationer vil det være muligt at afvikle på minimum ét af de store operativsystemer, og alt efter deres popularitet, vil de også understøtter brug på andre – f.eks. er antivirusprogrammet Norton Security oprindeligt udviklet til brug under Microsoft Windows, men eftersom producenten bag også ønsker Mac-brugere som kunder er der udviklet en version specifikt til Mac. Der findes også en række tredjepartsapplikationer som kan ”emulere” et specifikt styresystem og på den måde afvikle applikationer som er skrevet kun til f.eks. Microsoft Windows perfekt i f.eks. Mac.

 

Det er også vigtigt at vide, om dit operativsystem er 32-bit, 64-bit. Det er et almindeligt spørgsmål, som du bliver stillet, når du downloader software – bit-udgaven af et softwareprogram var vigtig at bemærke tidligere, hvor der blev solgt næsten lige så mange 32-bit som 64-bit computere. Men nu er de fleste computerproducenter gået over til at udvikle primært 64-bit systemer – så med mindre du sidder ved en ældre computer er bit-udgaven ikke noget som skal bekymre dig om.

 

 

Forskellige typer af operativsystemer

 

Operativsystemer er sædvanligvis præinstalleret på enhver computer, som du køber i butikkerne. De fleste computerbruger anvender det operativsystem, som kommer med deres computer, men det er muligt at opgradere, eller endog ændre operativsystemer. Da Windows 10 blev lanceret valgte mange computerbrugere at anvende den gratis opgraderingsperiode som Microsoft tilbød i et begrænset tidsrum. På den måde opgraderede disse computerbrugere f.eks. deres Windows 7 til Windows 10 via en række processer som var blevet automatiseret af Microsoft – i sig selv en meget enkel proces.

 

Normalt kræver en installation af et styresystem på en skriverbordscomputer, f.eks. installationen af Windows 10, enten at computerbrugeren anvender et fysiske USB-medie eller en fysisk DVD til at starte installationen fra en af de input medier som er tilknyttet computeren (USB-drevet eller DVD-drevet). Igennem en række processer installeres styresystemet Windows 10 på computeren og du kan som brugere tilpasse det efter eget behov.

 

Der findes forskellige operativsystemer til almindelige computere er Microsoft Windows, Mac og Linux.

 

Læs mere om det nyeste fra Microsoft Windows

Læs mere om det nyeste fra Mac OS X

Læs mere om det nyeste fra Linux

 

Moderne operativsystemer anvender en grafisk brugerflade, også kaldet GUI som er det engelske fagudtryk (Graphical User Interface). GUI lader dig bruge din mus til at klikke på ikoner, knapper og menuer og alt bliver vist klart på skærmen ved anvendelse af en kombination af grafik og tekster.

Hvert operativsystems GUI har forskelligt udseende og føles anderledes, så hvis du tilslutter til et andet operativsystem, vil det kunne synes uvant i starten. Moderne operativsystemer er imidlertid designede til at være let anvendelige og de fleste basale principper er de samme.

 

 

Lidt om Microsoft Windows

 

Microsoft udviklede Windows operativsystemet i midt 1980-erne. Gennem årene har der været mange forskellige versioner af Windows, men de sidst fremkomne er Windows 10 (udsendt i 2015), Windows 8 (2012), Windows 7 (2009) og Windows Vista (2007). Windows er præinstalleret på næsten alle de fleste nye computere som bliver solgt i butikkerne, på nettet eller på markedet for virksomheder - hvad der medvirker til at gøre det det mest anvendte operativsystem i verden.

 

 

Lidt om Mac OS X

 

Mac OS X er en stribe af operativsystemer udviklet af Apple til deres linje af Mac-computere. Næsten alle nye Mac-computere, eller Macs, har den nyeste udgave af Mac OS X præinstalleret. Alle de nylige versioner er kendte som OS X (udtalt O-S Ten) og de særlige versioner indbefatter El Capitan (udsendt i 2015), Yosemite (2014), Mavericks (2013), Mountain Lion (2012) og Lion (2011).                                                                              

 

Ifølge StatCounter Global Stats, en online analysevirksomhed, udgør Mac OS X mindre end 10% af globale operativsystemer – meget mindre end procentdelen af Windows (mere end 80%) En af grundene til dette er, at Apple computere tenderer mod at være dyrere og bliver i højere grad betragtet som en luksuscomputer og i mindre grad som en almindelige arbejdscomputer. Mange foretrækker imidlertid udseendet og oplevelsen af Mac OS X frem for Windows.

 

 

Linux eller den evige lillebror

 

Linux (udtalt LINN-ux) er en familie af open source operativsystemer, hvad der betyder, at de som operativsystemer kan modificeres og distribueres af enhver, hele verden over. Dette er forskelligt fra mærkevarebeskyttet operativsystemer, som Microsoft Windows, der kun modificeres af det Microsoft, som ejer den.

 

Fordelene ved Linux er, at det er gratis og der er mange forskellige distributioner – eller versioner – som du kan vælge imellem.

 

Ifølge StatCounter Global Stats udgør Linux brugere mindre end 2% af globale operativsystemer. Mange servere kører imidlertid Linux, fordi den er relativ let at brugertilpasse og det kræver ikke en masse tilladelser at modificere eller foretage brugerspecifikke forbedringer i.

 

 

Operativsystemer til mobile enheder

 

De operativsystemer, som vi foreløbig har nævnt om, har været designede til at køre på skrivebordscomputere og laptop computere. Mobile- og håndholdte enheder, så som mobiltelefoner, tabletcomputere og MP3-afspillere er forskellige fra skrivebordscomputere og laptop computere, således at de kører operativsystemer, der er designede specielt til at være mobile og langt mindre i størrelsen.

 

Eksempler på mobile operativsystemer indbefatter Apples iOS og Googles Android.

 

Operativsystemer til mobile enheder er almindeligvis ikke så funktionsrige, som dem der er lavet til skrivebordscomputere og laptop computere og de er ikke alle i stand til at køre alt den samme software. Du kan imidlertid stadigvæk foretage dig en masse ting med dem, som at se film, surfe på internettet, administrere din kalender og spille spil.