En proxyserver forbinder dig med en fjerncomputer og en VPN forbinder dig med en fjerncomputer, så de må mere, eller mindre være det samme, ikke sandt? Ikke helt nøjagtigt. Lad os se nærmere på hvordan man bruger hver især og hvorfor en proxyserver er en ringe erstatning for VPN løsning.


Se vores udvalg af VPN løsninger herSå at sige hver eneste uge er der en større nyhedshistorie om kryptering, lækket data eller andre anliggender vedrørende brud på den digital privatsfære. Mange af disse artikler taler om nødvendigheden af at styrke din internetforbindelses sikkerhed, så som brug af en VPN (Virtual Private Network), når du er på en offentlig kaffebar, men de glider tit let hen over detaljerne. Hvordan fungerer helt nøjagtigt de proxyservere og VPN-forbindelser, som vi hører om?

Hvis du skal til at investere tid og energi i at forøge sikkerheden, er det nødvendigt, at du er sikker på at du vælger det rette værktøj til den rette situation.

Selv om de grundlæggende er forskellige, så har VPN og proxyserver én enkelt ting fælles, de giver dig begge mulighed for at fremstå, som om du tilslutter dig til internettet fra en anden geografisk lokalitet end du reelt befinder dig på f. eks et andet land. Hvorledes de gennemfører denne opgave og i hvilken grad de beskytter din privatsfære, samt håndterer kryptering og andre funktioner varierer imidlertid en hel del.

Proxyserver skjuler din IP-adresse

En proxyserver er en server, der fungerer som mellemled i strømmen af din internettrafik, således at dine internetaktiviteter synes at komme fra et andet sted. Lad os f.eks. antage at du befinder dig i København og at du ønsker at logge ind på en hjemmeside, som er geografisk begrænset til folk, der kun bor i USA. Du vil så kunne tilslutte en proxyserver, der befinder sig i USA og derpå oprette forbindelse til hjemmesiden. Trafikken fra din internetbrowser vil så tilsyneladende komme fra fjerncomputeren og ikke fra din egen.

Proxyserveren er fremragende til lav-risiko opgaver, så som det at se områdebegrænsede YouTube videoer, omgå simple indholdsfiltre eller omgå IP-baserede restriktioner på online serviceydelser.

På den anden side er proxyservere ikke så gode til høj-risiko opgaver. Proxyservere skjuler blot din IP-adresse og fungerer som en stumtjener i midten af din internettrafik. De krypterer ikke din trafik mellem din computer og proxyserveren, de fjerner typisk ikke identificerende information fra dine overførsler udover den enkle IP-swap og der er ingen yderligere overvejelser med hensyn til privatsfære eller sikkerhed indbygget.

Enhver med adgang til datastrømmen (din udbyder, din regering, en fyr der opsnapper Wi-Fi trafik i lufthavnen etc.) kan udspionere din trafik. Desuden kan visse former for småprogrammer, så som ondsindede Flash eller JavaScript elementer i din internetbrowser, afsløre din sande identitet. Dette gør proxyservere uegnede til seriøse opgaver, så som afvisning af overvågning af din online aktivitet.

I sidste ende er proxyserver forbindelser konfigurerede på en applikation-til-applikation basis og er ikke computerudstrakt. Du konfigurerer ikke hele din computer for at tilslutte til proxyserver – du konfigurerer din internetbrowser, din BitTorrent klient eller anden proxy-kompatibel applikation. Dette er udmærket, hvis du blot ønsker, at en enkelt applikation bliver tilsluttet proxyserveren (ligesom vores tidligere omtalte valgskema, men ikke så godt hvis du ønsker at omdirigere hele din internetforbindelse.VPN eller Virtual Private Networks krypterer din internetforbindelse

Virtual Private Networks løsninger, VPN, får, ligesom proxyservere, din trafik til at synes som om den kommer fra en fjerntliggende IP-adresse. Men det er også, hvor lighederne ophører. VPN-løsninger bliver installeret på operativsystem niveau og VPN-forbindelsen indfanger hele netværksforbindelsen for den computer, som den er konfigureret på.

Dette betyder, at til forskel fra en proxyserver der ganske enkelt fungerer som en mellemledsserver for en enkelt applikation, (så som din web browser, eller BitTorrent klient), vil en VPN indfange enhver enkel applikations trafik på din computer fra din internetbrowser til dine online aktiviteter og endog til Windows Update, der kører i baggrunden.

Ydermere så passerer hele den proces gennem en kraftigt krypteret tunnel mellem din computer og fjernnetværket. Dette gør en VPN-forbindelse til den mest ideelle løsning for enhver form for højtprioriteret netværksbrug, hvor privatsfære, eller anonymitet er magtpåliggende. Med en VPN kan hverken din udbyder eller nogle andre snuseforetagender få adgang til dataoverførslen mellem din computer og VPN-serveren. Hvis du f.eks. rejser i et fremmed land og du er bekymret for at logge ind på dine finansielle hjemmesider som netbank og lign., læse personlige e-mail eller endog for at kunne tilslutte dit hjemmenetværk sikkert borte fra, ville du let kunne konfigurere din bærbare computer til at anvende en VPN.

Selv om du ikke for øjeblikket er på en forretningsrejse kan du stadigvæk drage fordel af at bruge en VPN. Med en VPN-løsning aktiveret på din computer behøver du aldrig bekymre dig om usikre Wi-Fi/netværk på offentlige steder eller hvorvidt den gratis internetforbindelse på dit hotel er fyldt med sikkerhedshuller.

At køre en VPN kræver en god hardware og som sådan, er gode VPN serviceydelser ikke gratis. Du skal forvente at betale et månedligt eller årligt gebyr for en robust VPN service. Den anden omkostning forbundet med VPN-løsninger er ydelse. Proxyservere viderebringer ganske enkelt din information. Der en ingen båndbreddeomkostninger og blot en smule ekstra ventetid, når du bruger den. VPN-servere vil på den anden side gabe over både behandlingskraft og båndbredde på grund af den administration, som er indført af krypteringsprotokollerne.

Processen med at udvælge en VPN er en smule mere nuanceret end det at vælge en gratis proxyserver. Hvis du har travlt og du ønsker en pålidelig VPN-løsning, hvad vi i høj grad anbefaler, så er F-Secure Freedome VPN både en brugervenlig, funktionsrig og billig VPN-løsning som dække alt fra tre til fem enheder i din husstand.

Se vores udvalg af VPN løsninger her