Alle emner er opstillet i alfabetisk orden, så søger du information omkring en speciel virusform, så kan du nemt finde den i vores oversigt.

 

Adware

"Adware (reklame-støttede software) er et software program, der afspiller, viser, eller downloader reklamemateriale til din computer.

Typiske viser Adware sig som pop-up-vinduer eller bannere, ændringer til hjemmesiden og søgemaskine indstillinger i webbrowseren, og så videre. Nogle adware er installeret med computer-brugerens tilladelse: for eksempel, under installationen af ​​en legitim program, som adware programmet er bundlet sammen med. I dag er det svært at strengt skelne mellem adware, spyware og andre potentielt uønskede programmer og når de er bundlet med mere ligitime programmer er det ofte svært gennemskue. 

Typisk er det noget du vælger at afkrydse når du gennemfører en installation. Så husk altid at læse emner godt igennem under installationen.”

 

Backdoor, Remote Access Tool/Remote Access Trojan (RAT)

Backdoor er i ordets betydning et bagdørs program, hvormed andre kan få fjernadgang til en computer. Forskellen mellem denne type malware og et legitimt  program som f.eks. Teamviewer er, at installationen sker uden brugerens viden. 

Typisk “Backdoor" funktionalitet omfatter bl.a. at hackeren kan sende filer til værtscomputeren og igennem dem udføre en masse forskellige handlinger såsom at sende filer, udføre dvs. kommandoer på computeren som f.eks. slette mapper, filer og meget andet. Ofte er en "backdoor" kombineret med nøgle-logging og skærm-sensationsprægede funktionalitet som har henblik på spionage og tyveri af dine data. 

Udtrykket "RAT" (Remote Access Tool) kan betragtes som et synonym til “bagdør”.

 

Boot Sector

Boot Sector indeholder oplysninger omkring størrelsen på din harddisk såsom dens kapacitet, samt information omkring bootstrapping programmet, der indlæser og kører dit operativsystemet. En Boot Sector indeholder dette program, selv hvis diskenheden ikke har et operativsystem installeret på den. 

Udtrykket boot sektor bruges ofte som synonym for Volume Boot Record (VBR).

En Boot Sector Virus angriber en harddisk for at sikre, at deres kode køres hver gang computeren startes. Boot Sector infektion er en ældre virustype som bruges til at sprede virus, men den er i den seneste tid blevet mere og mere populær som et middel til at installere bootkits.

 

Bootkit

En bootkit, inficerer typisk en Master Boot Record eller Volume Boot Record (VBR) på en harddisk for at sikre, at dens kode vil blive kørt hver gang computeren starter. Moderne bootkits (såsom Mebroot, TDL4 - Olmarik eller Rovnix), kan også bruge denne teknik til at omgå visse operativsystem sikkerhedsmekanismer ved at indlæse ondsindet bootkit kode selv før at systemet er startet helt op.

 

Bot

Bot som er bedre kendt som "software robot,”. En bot er et program, der udfører en række ondsindede handlinger som kodet af en evt. hacker. Kommandoerne i en bot kan udfører en bestemte række handlinger, når visse kriterier er opfyldt, eller botten kan dynamisk modtage instrukser ved at forbinde sig til en evt. hacker som får besked når et system opstartes. 

Bots, som kommunikerer på en sådan måde bruger oftest IRC og HTTP til at kommunikere til hackeren.

 

Dialer

Et dialer program er en gammel virusform som er designet til at omdirigere brugerens telefonforbindelse (dial-up) til internettet for at bruge et overtakseret nummer. Disse programmer kan bruges lovligt når man f.eks. betaler for internettjenester, men onsindende dialers kan bruges til at omdirigere en forbindelse til et dyrere nummer uden brugerens viden. Denne type af truslen er blevet sjældne i områder, hvor bredbånd er tilgængeligt og denne form for virus var relevant da man ringede op til internettet.

 

Downloader, Trojan-Downloader eller trojan-dropper

En Downloader, Trojan-Downloader betyder ondsindede programmer som oftest bliver hentet ned i forbindelse med at man downloader et mere "legitimt" program. En trojan-downloader har typisk til formål at hente yderligere (oftest) skadeligt software ned på en computer og derigennem udfører ondsindede handlinger.

 

Dropper, Trojan-Dropper

En Trojan-Dropper er en type malware, der fungerer som en "formidler", der i sig selv indeholder en anden skadelig installations fil, som kan installere indholdet fra filen når den bliver startet op på en computer, f.eks. via et andet program.

Det kan være svært at se om du har modtaget en Trojan-Dropper, derfor er det altid en god ide at have et program som f.eks internet security der kan scanne dine downloads inden du installere dem.

 

HIPS

Host Intrusion Prevention Systems er lavet til at kunne beskytte dit system fra malware og uønsket aktivitet på ​​din computer. En HIPS fungerer generelt som en anti-virus scanner - det overvåger indgange i dit systemet og blokerer mistænksomme filer og installationer (eller beder brugeren om at tillade eller afvise en mistænkelig aktivitet).

 

HLL viruses

Forud for lanceringen af ​​Microsoft Windows 95, var de fleste computervirus kompakte programmer som var skrevet i assembler. Computervirus skrevet i andre sprog som f.eks. Ada, BASIC, C, C + +. Delphi, Forth, Visual Basic, blev kaldt HLL (High Level Sprog) vira. Denne udvikling gjorde ligeledes at der blev sat endnu større krav til antivirus producenterne. Derfor kan det i dag være en fordel at kombinere visse programmer som f.eks. et internet security produkt sammen med et bank orrienteret produkt som f.eks. Heimdal Security Angent som er specialiseret i transaktioner når det gælder online shopping m.m.

 

Hoax

Der er mange svindelnumre og svindlere på nettet i dag som bl.a. kædebreve der sendes via e-mail og sociale medier, der derfra spredes fordi folk er lokket til at videresende dem. 

En "Hoax" hævder ofte at citere eller komme fra troværdige virksomheder som f.eks. Microsoft, din bank eller f.eks. SKAT og typisk starter din med en overskrift der siger at: ("Microsoft advarer ...", "SKAT annoncer ..." osv.). 

Ofte består de af advarsler om katastrofale konsekvenser. For eksempel ødelæggende nye virus, der vil få din  computer til at bryde i brand og eksplodere eller lign. Derudover bruges der meget "Sympati svindelnumre". Som oftest har en påstand om, at videresende beskeden så du vil du f.eks. hjælpe børn med kræft, eller hjælpe med at finde en forsvunden person. Andre hævder, at ved at videresende en "hoax" vil du kunne tjene dem penge eller modtage en gratis varer m.m. Hvad disse meddelelser har til fælles er en appel til at videresende dem til venner og bekendte, så det pågælnde svindelnummer kan sprede sig.

 

Keylogger

Keylogger er et program, der bruges til at registrere tastetryk skrevet på din computer. Oftest bruges en Keylogger til at stjæle kontooplysninger. Sofistikerede keyloggers kan også optage musebevægelser og knap klik. Derudover kan de opfange tastetryk skrevet på på en skærmen via et virtuelt tastaturer, og fange screenshots eller videoer af det der vises på skærmen.