Efter at Apple stoppede med udsendelse af nye versioner af sin Aperture software har det været Adobes mission at gøre Lightroom til fotoarbejdets foretrukne softwareprogram. Naturligvis har Windows-brugere aldrig haft Aperture, som noget softwarevalg til fotoarbejde, men den var ikke desto mindre en nyttig konkurrent til Lightroom (som er disponibel på begge platforme).

Den nyeste version, som forefindes under navnet Lightroom CC, hvis du får den gennem et Creative Cloud Photography abonnementet eller som Lightroom 6, hvis du vælger produktet som éngangsbetaling (klart billigst) og med ubegrænset levetid – tilføjer én større funktion, som Aperture plejede at fremføre som sin største trumfkort: Ansigtsgenkendelse. Den nye version leverer også HDR værktøjer, panoramaer, hurtigere ydelse og mere omfattende mobile app og cloud integration.

Under alle omstændigheder forbliver Lightroom 6 fra Adobe det professionelle softwareprogram til fotoarbejde og redigering af digitale billeder – som er værd at vælge. Lightroom leverer brugervenlig import og organisering af billeder, samt outputfunktioner som de kræves af folk, der tager digitalfotografering alvorligt.

Her er en gennemgang af de forbedringer og fornyelser som du får med det nye Adobe Lightroom 6:


Brugerflade, import og organisering

Lightroom har en stor, stedse nærværende import knap og selvsporende teknologi som automatisk genkender filformatet og starter den ikke-destruktive (du vil ikke opleve forringelse af filerne kvalitet ved importen) import. Dette giver dig mulighed for at se miniaturebilleder og billeder i fuld størrelse på hukommelseskort, endog før import. Lightroom giver dig mulighed for at starte med at arbejde på ethvert foto før end hele importprocessen er bragt til ende. Sædvanligvis vil du ønske at importere fotos, som kamera råfiler, hvad der giver mere kontrol over de endelige billeder.

Lightroom understøtter konvertering af kameraets råfiler til ethvert større DSLR og High-End digitalkamera.

Lightroom importerer billeder til sin egen database, som den kalder et katalog, hvor andre programmer ikke kan få adgang til dem. Databasemetoden har betydning for fotografer med enorme samlinger af store billeder og du kan lagre databasefilen adskilt fra de aktuelle fotos, som du måske foretrækker at lagre på et eksternt medie eller en NAS-server. Ved import kan du enten foretage Copy, Copy as DNG (Adobes universelle format til kamera råfiler), Move, eller Add. Under importen kan du få Lightroom til at oprette Smart Previews til hurtigere redigering, ignorere dubletter, tilføje til Collection, eller anvende en forud-definerende indstillinger så som Auto Tone.

En anden fremgangsmåde til at få fotografier ind på din computer er ”tethering” (tilknytning via f. eks et USB-stik til mobiltelefonen eller digital kameraet). Især brugt af professionelle fotografer, lader ”tethering” dig tilslutte dit kamera med et USB eller FireWire kabel.

Lightrooms Library modus tilbyder organisatorisk formåen uden sidestykke, indbefattet evnen til at gruppere billeder i Quick Collections af miniaturebilleder, som du vælger og Smart Collections af fotografier som lever op til visse krav eller andre kriterier.

 

Face Tagging eller ansigtsgenkendelse

Du kan komme i gang med denne nye ansigtsgenkendelsesfunktion enten ved at klikke på menulinjen oppe til venstre og vælge Face Detection fra rullelisten, eller du kan klikke på ansigtsikonet i værktøjskassen i Library mode for at komme ind på People View. Sidstnævnte giver dig valgmuligheder for at begynde at finde ansigter i hele dit katalog, eller blot finde ansigter baseret på nærmere bestemt kriterier.

Så snart ansigtssporingen er foretaget taster du et navn ind i boksen med et spørgsmålstegn neden under foto og det popper lige op i Named People sektionen. Så snart du har navngivet nogle få, vil Lightroom foreslå navne til unavngivne personer. Du skal blot trykke på afkrydsningen, hvis det er korrekt. Det er en af de lettest og mest enkle implementeringer til tagging af personer, som vi har set i lang tid. Adobe har helt klart undersøgt, hvordan andre apps udfører dette og fundet frem til en fremragende brugerflade og den hermed forbundne proces.

 

HDR Merge

Et andet værktøj, som har været i anden software til fotografering i nogle år, er HDR, som lader dig kunne kombinere et undereksponeret billede med en overeksponering af den samme scene for at få et levende, jævnt belyst billede. Efter at have udvalgt to, eller flere billeder, så er HDR værktøj tilgængeligt fra Photo Merge undermenu fra Photo Menu. Værktøjet kan foretage auto-align og auto-tone af billederne og gør et fremragende stykke arbejde ved at skabe et balanceret foto.

 

Panorama

Et andet værktøj, som længe har været på eftertragtet i softwareprogrammer til billedredigering, selv i standard applikationer så som Windows Photo Gallery, er skabelsen af panorama, som finder vej til Lightroom for første gang i versionen 6. Dette panoramaværktøj, som også er tilgængeligt fra Photo Merge menuen, fungerer ved at du udvælger et antal billeder fra browseren med filmstrimler med miniaturebilleder. Du får valgmuligheder med hensyn til sfærisk, cylindrisk, eller perspektivisk projektion, afhængig af hvorledes disse fotos står til hinanden rummæssigt. Perspective forsøger at udrette forvridninger, som kan være et resultat af processen.

 

Healing Brush

Photoshop brugere vil være fortrolige med termen Healing Brush. Hvad dette værktøj gør, er at det rent teknisk lader dig kunne fjerne ethvert emne fra dit fotografi og erstatter det med en struktur og farve fra et andet område af fotoet. Du kan endog vælge en ikke-cirkulær region til korrektionen. Dette er en stor hjælp, eftersom de fleste emner ikke er fuldstændig cirkulære og du ville måske kunne ønske, at det originale billede bibeholder de regulære former. Værktøjet visualiserer pletter og indstillinger og viser et negativ af dit billede, således at du kan se pletter, som du måske ikke har været opmærksom på.

En anden beslægtet pixel-level korrektion er radialfiltret. Også kendt som radialhældningen eftersom dens virkning folder sig ud i en hældningsvinkel. Værktøjet lader dig anvende eksponering, farvetemperatur, kontrast, klarhed og andre justeringer på et elliptisk område af dit fotografi, som du udvælger. Specielt til ansigter er det et i høj grad nyttigt værktøj.

 

Mapping

Næsten alle mobiltelefoners kameraer registrerer lokaliseringsdata for fotos, således som også visse autonome kameraer også gør. Lightrooms Map modus kan drage fordel af denne data ved at vise disse fotos nøjagtige lokalisering. Vedrørende videoer så spilles der ikke fair-play ved dataoverførsel eftersom Lightroom sender GPS koordinater af dine fotos til Google af denne grund, så du kunne muligvis ønske at tage din privatsfære i betragtning, når du lader dette ske. Map viser miniaturebilleder af de lokaliserede billeder. Dobbeltklik på disse åbner dem i fuld størrelse.

Hvis du har andre spørgsmål til Adobe Lightroom, så er du meget velkommen til at kontakte vores online support som svarer inden for kort tid på hverdage eller sende os en e-mail som vi vil besvare indenfor 24 timer på hverdage.