Spyware er enhver form for software, som er designet til at indsamle en brugers personlige oplysninger og sende dem videre gennem en internetforbindelse i baggrunden uden brugers viden og accept.

Spyware sporer, uden at det bemærkes, en brugers vaner ved internetaktivitet. Det registrerer besøgte hjemmesider og logføring, som har fundet sted. Denne aktivitet gør det muligt for spywareudviklerne at samle data til markedsføring og til reklameformål – der er mange penge at tjene på at videresælge forbrugeres købsvaner til andre virksomheder.

Spywares form og funktionsmåde vil kunne variere afhængig af udviklerens intentioner. Imidlertid er et særligt program, der gør brug af en internetforbindelse til at overføre data, som kan anvendes til at identificere brugere, altid klassificerbart som spyware. Nogle programmer, som fejlagtigt kaldes spyware, indsamler ikke nogen form for vital information om brugeren og anvender en baggrundsinternetkanal til at overføre generelle statistiker. De stjæler ikke dit navn, kontakter, eller nogen andre detaljer og forulemper derfor ikke din privatsfære.

En masse legale reklameapplikationer, reklamesupportede produkter, så som en legitim internetbrowser som Opera og Firefox, hører ikke ind under denne kategori. Selv om legale adwareprogrammer potentielt er i stand til at udspionere en bruger, bør de ikke anklages for at forulempe privatsfære, eftersom ret brug af adware er en legal indtægtsform for mange softwareselskaber, som gør det muligt at distribuere komplekse forretningsmæssige produkter gratis.

 

Hvordan fjerner jeg spyware fra min computer?

Som det blev sagt oven for, er spyware parasitter ikke virusformer og kan derfor ikke fjernes ved hjælp af alle almindelige antivirusprodukter – dog har de fleste store antivirusproducenter tilføjet et antispyware modul til deres produkter. For at fjerne sådanne plageånder er det nødvendigt at anvende specielle antispyware hjælpeprogrammer (spywarefjernere). BullGuard har udviklet en særlig antispyware teknologi til sine sikkerhedsprodukter som kan få bugt med alle typer af spyware.

BullGuards antispyware teknologi scanner computersystemet på samme måde, som andet antivirussoftware. BullGuard har imidlertid specielle databaser med parasitsignaturer, som gør det muligt for dem at spore og eliminere de fleste spyware- og adwaretrusler. Kraftige spywarefjernere indbefatter real-time overvågning, som forhindrer installation af kendte faretyper og uautoriseret systemmodifikation. Vi vil anbefale, at du prøver følgende effektive sikkerhedsprogrammer til at fjerne spyware fra din computer.

 

 

Infektionsveje

Spyware parasitter adskiller sig fra ordinær virus idet de spredes ikke af sig selv og skal sædvanligvis installeres ligesom enhver anden form for software med, eller uden, brugers samtykke. Nogle mere sjældne spyware plageånder er i stand til at udnytte sårbarheder ved systemsikkerheden og opfører sig på samme måde, som orme. Der er tre væsentlige veje ad hvilke uønskede spywareprogrammer kan komme ind i din computers system.

1.) Mange spywareudviklere fører brugeren bag lyset ved at præsentere et særligt spywareprogram, som et nyttigt hjælpeprogram, f.eks. en effektiv serviceydelse til websøgning, en hurtig download-manager eller en pålidelig internet-accelerator. Brugeren downloader og installere sådanne programmer. Imidlertid viser det sig, at de praktisk talt allesammen er fuldstændig ubrugelige eller virkningsløse. Selv om brugeren i de fleste tilfælde afinstallerer sådanne programmer, forbliver spyware komponenter i systemet og vedbliver med at være fuldt funktionsdygtige.

2.) En mængde gratis reklamesupportede småprogrammer, eller produkter med frivillig betaling, er bundlet med små applikationer, som er nødvendige for at værtsprogrammet kan fungere på rette vis. Disse applikationer er i virkeligheden tredjeparts spyware parasitter. En afinstallation af værtsapplikationen fjerner ikke altid den bundlede spyware.

3.) Hovedparten af de mest udbredte spywareprogrammer kommer ind i systemet ved brug af Internet Explorer ActiveX overvågninger, eller ved at udnytte visse former for sårbarhed i brugerens internetbrowser. Disse udviklere gemmer deres spyware på upålidelige hjemmesider fyldt med ondsindet kode, eller distribuerer usikre reklame pop-ups som omgår beskyttelsen i internetbrowseren og inficerer brugerens computer. Når som helst en bruger besøger en sådan hjemmeside, eller klikker på en sådan pop-up, installerer et skadeligt script øjeblikkeligt spyware. Brugeren vil ikke kunne bemærke noget mistænkeligt, eftersom parasitterne ikke viser nogen installeringsguider, dialogervinduer eller advarsler.

Det er kendt, at nogle former for spyware også kan slippes løs ved brug af speciel virus, trojanske heste og orme. Spyware rammer i særlig grad computere, der kører Microsoft Windows som operativsystem.

 

Hvad udfører spyware?

- Stjæler følsomme personlige oplysninger, detaljer vedrørende identitet, overvåger alt hvad brugeren foretager sig online, sporer vaner ved internetbrowsing og sender alle de indsamlede data til en fjernt-beliggende server.

- Betjener uønskede reklamer, viser en stor mængde irriterende pop-ups. En sådan aktivitet er karakteristisk for de fleste illegale adware parasitter.

- Omdirigerer en internetbrowser til reklamesider, eller til en kommerciel søgeservice på internettet, når som helst brugeren indtaster en ukorrekt hjemmesideadresse, eller endog uden nogen indlysende årsager.

- Ændrer internetbrowserens standard opstart, formindsker det totale niveau for systemsikkerhed ved at aktivere visse internetbrowser funktioner, som gør det muligt, hemmeligt, at køre et hvilket som helst kode-script, eller installere skadelige former for software hemmeligt via internettet.

- Forbinder en udsat computer til internettet gennem et dyrt telefonnummer uden brugerens vidende. Denne aktivitet er kendetegnende for såkaldte dialers. Systemet kan kun blive påvirket, hvis et modem er installeret.

- Nedgraderer systemydelsen som helhed og forårsager softwareustabilitet. Nogle parasitter er dårligt programmerede, de spilder for mange computerressourcer og bringer sig i konflikt med installerede applikationer.

- Forsyner ikke med funktion til afinstallation, skjuler processer, filer og andre objekter for at modvirke bortfjernelsen så meget, som muligt.

 

Eksempler på spyware

Der er tusindvis af forskellige spyware parasitter. De følgende eksempler viser, hvor bedragerisk og skadelig spyware kan være.

CoolWebSearch er en hel familie af browser hijackers, som alle forsøger at omdirigere en internetbrowser til coolwebsearch.com domænet. De fleste af disse trusler viser reklamer, ændrer internetbrowserens standardopstart og afsøger sider og ændrer sikkerhedsindstillinger. Ved første øjekast er CoolWebSearch forholdsvis uskadelig. Imidlertid er nogle varianter i stand til at stjæle brugers kodeord, detaljer om bankkonti og andre identitetsdata. Disse skadevoldere er praktisk talt umulige at fjerne.

Infam Gator spyware fremkaldte avisoverskrifter på grund af dens enorme udbredelse. Mange forskellige varianter af Gator er stadigvæk bundlet med reklamesupportet software og kan komme ind i systemet fra upålidelige hjemmesider. Parasitterne fremviser talrige reklamer og installerer nye spywarekomponenter uden brugers samtykke. De fleste af deres ofre bemærkede en stigende hyppighed af internetbrowser sammenbrud og total systemustabilitet. Så at sige alle Gator varianter indbefatter dele, som forbliver aktive, selv efter at en bruger har afinstalleret plageånden.

Bonzi Buddy spyware er målrettet mod børn. I beskrivelsen af den siges det, at programmet på skærmen fremviser en animeret abe, som hjælper børn med at surfe på internettet og bruge e-mail. Imidlertid installerer Bozi Buddy også stille og roligt adskillige yderligere spyware parasitter, som ikke blot krænker brugerens privatsfære, men også påvirker computerens ydelse og sikkerhed.

 

Konsekvenser ved spyware-infektion

Spyware er ikke så farlig, som de fleste former for computervirus. Det inficerer ikke filer eller ødelægger systemet. Men i stedet for åbner den brugerens uvurderlige personlige oplysninger for annoncører og endog for virkelige tyveknægte. Ondsindede personer bruger spyware til at indsamle kodeord, detaljer om bankkonti og numre på kreditkort. Denne information gør det muligt for dem at stjæle ofrets penge, bruge hans/hendes navn, adresse og andre kontaktdata til kriminelle overgreb.

Spywareaktivitet går brugeren på nerverne og koster også penge. Ikke alle computerbrugere kan bare med lethed identificere en spywareinfektion og øjeblikkelig tage de nødvendige forholdsregler. En parasit vil kunne forblive uopdaget månedsvis. I hele dette tidsrum vil den forsinke brugerens sædvanlige arbejde, downloade og installere faremomenter fra tredjepart. I sidste instans vil en computers ydelse og stabilitet blive væsentligt reduceret og brugeren vil være nødt til at bringe den til professionelle reparatører. Der er virkelige eksempler på udsatte computerbrugere, som må købe nye computere eftersom de gamle er fuldstændig ude af stand til at fungere på grund af utallige spyware parasitter, som er blevet installeret.