Alle kender ordet bredbånd, men hvad betyder det helt præcist? Der sidder et kabel i hjemmet, som kan koble dig på internettet – måske er du på wi-fi ved hjælp af routeren på loftet - men hvorfor kan der være så store forskelle på hastigheden? Man kan modtage bredbåndsinternet på flere måder. Internetsignaler kan leveres ved anvendelsen af diverse bredbåndsteknologier, hvor ADSL er det mest udbredte, men der findes både Coax og fibernet. Læs definitionerne på de forskellige typer af bredbånd her i artiklen.

 

Hvad er ADSL?

ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line,og er den traditionelle form for internetforbindelse, der kører over de almindelige telefonlinjer, og det skal derfor kobles til gennem dit telefonstik. ADSL bredbånd er asymmetrisk idet, der sendes og modtages data med to forskellige hastigheder gennem bredbåndet. Oftest er upload hastigheden væsentligt lavere end download hastigheden, hvilket gør ADSL velegnet til privatforbrug. I almindelige husstande modtages nemlig flere data, end der sendes. En ADSL forbindelse rækker ud til næsten hele Danmark og udbydes af mange selskaber, hvilket har gjort den prisdygtig i mange år. Ulempen ved denne bredbåndstype er belastningen, der kommer af at flere kobler sig på internettet, fordi forbindelsen deles op blandt brugerne. Selvom ADSL kan levere en god internethastighed, er den forholdsvis lav sammenlignet med Coax og fibernet.

 

Hvad er Coax?

Coax er en forkortelse for koaksialkabel, som er en kabeltype, der både kan levere TV og internet fra samme kabel. Coax-teknologien gør det muligt at sende og modtage data symmetrisk, og potentialet for internethastigheden er meget højere end for ADSL bredbånd. I fremtiden regner man med, at Coax-teknologien kan nå over 1000 Mbit/s samtidig med, at man kan modtage TV. Teknologien er ikke lige så udbredt og udbydes til færre danske husstande end ADSL – kun få selskaber arbejder med Coax-teknologien. En udfordring for Coax er, at internethastigheden bliver langsommere – ligesom med ADSL – jo flere, der er tilkoblet forbindelsen.

 

Hvad er fibernet?

Fibernet er det hurtigste internet på markedet. Fiberbredbånd består af nedgravede lyslederkabler, der kan levere markant højere internethastigheder end det traditionelle ADSL. Fiberinternet er særdeles stabilt, og internetsignalerne sendes igennem optiske fibre – en utrolig tynd fibertråd, hvilket gør det muligt at transportere data over store afstande med imponerende hastighed. Det er derfor muligt at modtage og sende data med større hastigheder end de traditionelle bredbåndskabler, som består af kobber. Modsat ADSL bredbånd er det færre selskaber, der tilbyder fibernet, og selvom teknologien med årene når ud til flere og flere danskere, er det endnu ikke tilgængeligt for alle.

 

Hvem tilbyder hvad?

I tabellen til højre ses en oversigt over, hvilke bredbåndsteknologier de forskellige selskaber benytter. Som det fremgår i tabellen, er det normalt at tilbyde enten ADSL eller fiberbredbånd ved siden af Coax. Med Coax-teknologien kan man – som sagt – få både TV og bredbånd, men da det er TV delen, der er afhængig af bredbåndsinternet, kan man sagtens få internet uden TV, dog ikke omvendt.

 

Hvordan vælger jeg det rigtige?

Det kan være meget uoverskueligt at tage stilling til, hvilken bredbåndsudbyder man skal vælge. Afhængig af hvor i landet du befinder dig, kan det svinge meget i forhold til, hvilken type internet der er tilgængelig. Du skal tænke over dit eget forbrug og behov. Det er vigtigt at se på, hvor meget data man bruger – downloader/streamer du mange film, er det nødvendigt med en høj download hastighed på dit bredbånd. Er I flere i husstanden, der benytter internettet, bør man overveje et alternativ til ADSL, da hastigheden på denne bredbåndstype belastes efterhånden, som flere tilsluttes internetforbindelsen. Fiberinternet er det hurtigste og mest stabile bredbånd du kan få, og er man mange i familien, kan det godt betale sig at få det installeret – det betyder altså, at der også er penge at spare, hvis det er unødvendigt. I mange tilfælde kan det give mening at vælge en udbyder med Coax, da en pakkeløsning med både TV og internet ofte er billigere end at købe det separat.

 

 

Husk at undersøge mulighederne for bredbånd i din hjem. Dette kan nemt gøres hos de forskellige selskabers hjemmesider, hvor du blot skal indtaste din adresse. Det meget vigtigt, at du indtaster den præcise adresse, da dine naboer sagtens kan have helt andre vilkår, selvom de bor lige ved siden af.

Læs mere om bredbånd på Samlino.dk hvor du også kan sammenligne alle markedets internetpriser.