I denne lille artikel vil vi forsøge at give en introduktion til Client Access License også kaldet "CAL" i tekniske termer. Kort fortalt, så er Client Access License en licensering som tillader klienter at tilgå en server installation.

Hvis arbejdscomputerne i din virksomheds organisation er tilknyttet via et netværk, så er der stor sandsynlighed for at operationer som filgang til filer, print af dokumenter og deling af data er afhængig af en server. For at få lovlig adgang til denne servers software er det ofte nødvendigt med en Client Access License (CAL).

Rent teknisk, så er CAL ikke en decideret softwareinstallation, men nærmere en licens som giver brugeren rettigheder til at tilgå serveren og udføre tjenester som er tilknyttet serveren.

Windows Server Standard og Datacenter udgaverne kræver Windows Server CAL for hver bruger eller enhed, som skal have adgang til en server.

Licensering på dette område kan virke ret kompliceret, og er det faktisk også, eftersom Microsoft tilbyder "User CAL" og "Device CAL". For mange kan det virker uforståeligt og svært at træffe det valg af licensering som er optimalt for ens organisation.


Hvad er User CAL?

User CAL er en licensering som, rent praktisk, betyder at du køber en CAL til hver enkel bruger som skal have adgang til serveren for at gøre brug af tjenester som opbevaring af data, tilgang til filer, print af dokumenter osv. - uanset antallet af enheder som brugeren anvender til at opnå adgang.

Det giver god mening at investere i User CAL, hvis dine medarbejdere skal have roaming adgang til virksomhedens netværk ved hjælp af flere enheder, eller fra ukendte enheder, eller hvis du bare har flere enheder end brugerne i din organisation.


Hvad er Device CAL?

Med en Device CAL køber du en slags enheds-licensering - det betyder, at for hver enhed som skal have adgang til din server kræves der en Device CAL uanset antallet af brugere som bruger denne enhed for at få adgang til serveren. På den måde kan man sige, at Device CAL giver mere økonomisk og administrativ mening, hvis din organisation har medarbejdere, der deler enheder, for eksempel på forskellige arbejdsområder.Ofte stillende spørgsmål (FAQ) om CAL licenseringEksisterer der Windows Server 2012 R2 CAL?

- Nej, Windows Server 2012 CAL er den korrekte licensering til Windows Server 2012 R2 klienter.


Er CAL inkluderet i min Windows Server?

- Nej, CAL sælges separat.


Hvad er forskellen mellem en Server licens og en CAL licens? Hvorfor har jeg brug for begge?

- Serverlicensen giver licensindehaveren retten til at installere og bruge server softwaren. CAL bevilger rettigheden for en enhed eller en bruger til at skabe adgang til server softwaren. Dette giver en økonomisk licensfordel for organisationer af alle størrelser.


Hvornår har jeg brug for at anskaffe en CAL?

- En CAL kræves, når en bruger skal oprette adgang for en enhed, eller anvende de tjenester som er tilknyttet server softwaren. Hvis adgang sker via internet og ikke kræver legalisering (ligesom en offentlig hjemmeside), er en CAL ikke påkrævet.


Kan jeg bruge en Device CAL og en User CAL til at skabe adgang til den samme server?

- Ja, Device CAL, så vel som User CAL, kan bruges til at få adgang til den samme server.


Er hver CAL ”knyttet” til en særskilt bruger eller enhed?

- Ja, CAL skal tilordnes specifikke brugere eller enheder. Hvis en bruger forlader firmaet, eller hvis en enhed bliver trukket tilbage, kan CAL fastsættes igen.


Jeg har nogle ekstra CAL fra en ældre version, som ikke anvendes. Kan jeg bruge disse til servere, der kører en nyere version?

- Nej. CAL skal være af samme version, eller af en nyere version, som den server software de skal have adgang til.

Hvilke CALs behøves til Remote Desktop Services?

- Remote Desktop Services kræver en Windows Server CAL og en RDS CAL til hver bruger/udstyrsenhed.