Fejlsikret tilstand betyder rent teknisk, at Microsoft Windows ikke indlæses 100% - en del systemfiler og hardware/software drivere bliver kun indlæst på begrænset niveau. En del startprogrammer bliver slet ikke indlæst og det er kun de mest essentielle drivere som får lov at blive indlæst.

Fordelen ved fejlsikret tilstand er, at du f. eks kan afvikle kritisk systemopgaver i et "isoleret miljø" og fejlsikret tilstand anvendes ofte til at gennemføre en virusscanning, hvis mistanken er faldet på at systemfilerne eller startprogrammerne er inficeret med virus.

Derudover giver fejlsikret tilstand muligheder for at afvikle diverse systemværktøjer og systemkommandoer til at undersøge harddisken for fejl, filsystemet for fejl og mange flere.Fejlsikret tilstand for Windows 7

For at starte din computer med Microsoft Windows 7 i fejlsikret tilstand skal du gøre følgende:

1.
Fjern først alle fysiske medier fra eventuelle drev tilknyttet computeren. Nu om dage er det mest CD eller DVD medier vi tænker på (de klassiske Floppy disketter er der næppe nogen som bruger længere).

2.
Klik på Startknappen og vælg Luk Computer - Genstart (præcist som hvis du vil gennemføre en helt normal genstart).

3.
Nu kan det lidt en anelse tricky, hvis du f. eks har en Dual-boot installation på din computer - Dual-boot betyder, at du kører med mere end ét styresystem i opstarten f. eks Windows 7 og Windows 8. Der er derfor to mulige fremgangsmåder:

a.)
Har du kun ét styresystem installeret skal du holde F8-tasten på dit tastatur i bund, imens computeren starter. Kort efter Windows-logoet kommer frem på skærmen vil der gå få sekunder og du vil nu få skærmbilledet "Avancerede startindstillinger".

b.)
Er din situation sådan, at din computer har to forskellige styresystemet installeret og du vælger hvilket du ønsker at starte op med i løbet af selve opstartssekvensen, så skal du blot, som normalt, vælge det styresystem du ønsker at starte i fejlsikret tilstand via piletaterne. Tryk efterfølgende på tasten F8 (hold den nede eller tryk et par gange).

4.)
Efter du har fulgt ovenstående trin vil du blive mødt af et skærmbillede med overskriften "Avancerede startindstillinger". Vælg herfra fejlsikret tilstand og klik på tasten Enter.

5.)
Du skal som normalvis indtaste dit brugernavne og kodeord. Du har nu startet dit styresystem op i fejlsikret tilstand - du kan nu afvikle de opgaver som du ønsker og ved en almindelig genstart vil du starte Microsoft Windows som normalt.

Fejlsikret tilstand for Windows 8

For at genstarte din computer i fejlsikret tilstand under Microsoft Windows 8 skal du gøre følgende:

A.) Er du ikke logget på Windows skal du blot klikke på det lille ikon "Tænd/Sluk" på selve logonskærmen og holde knappen "Shift" (Skift) nede og klikke på Genstart.

B.) Er du allerede logget på Windows, så skal du følg disse trin:

1. Swipe via den højre side og klik på Indstillinger -> klik nu på Skift PC-indstillinger.

2. Klik på Generelt -> under Avanceret start skal du klikke på Genstart nu.

3. Under Vælg en indstilling skal du klikke på Fejlfinding.

4. Klik på Startindstillinger og derefter på Genstart.

5. Vælg nu den ønskede startindstilling under Startindstillinger.

6. Log på Windows med en brugerkonto som er i besiddelse af administratorrettigheder.


God fornøjelse