Selvom routere altid har deres egne sikkerhedsforanstaltninger, så er det langt fra umuligt for tredjepart at hacke sig ind på f. eks din router. Så snart tredjepart har adgang til en persons trådløse router, så kan personen ikke kun misbruge bredbåndsforbindelsen, men også få adgang til computere på netværk især hvis der er tale om et hjemmenetværk. Tredjepart kan derfor misbruge dit Wi-Fi netværk og computer til ulovlige aktiviteter. Der findes nogle enkle forholdsregler som vi vil gennemgå i det følgende.

Den første ting en person vil støde ind i, når han/hun forsøger at logge på din router er "router ID" og kodeord. Du bør derfor vælge et godt kodeord, der er svært at gætte. En tilfældig streng af tegn og tal er det bedste. Problemet er desværre, at komplekse kodeord er svære at huske. Ikke desto mindre vil vi anbefale, at du opretter et kompleks kodeord og skrive det ned et sikkert sted, så du altid kan "genskabe" det i fald du glemmer det.

 

Sikring af dit wi-fi netværk

 

Sådan ændrer du kodeord på din router

For at logge ind på din router skal du til routerens konfigurationssider. Du skal indtaste routerens IP-adresse i din browser, det kan f. eks være Firefox eller Internet Explorer. I de fleste tilfælde er IP-adressen:

 

192.168.1.1

 

Hvis IP-adressen giver dig en blank side i din browser, så bør du kigge i manualen til din router efter den korrekt IP-adresse tilhørende din router.

For at ændre ID og kodeord på din router skal du logge på siden i din browser. Som udgangspunkt er ID = "admin" og kodeordet for de fleste nye routere er ingenting - alternativt kan du prøve med "1234" eller "0000", det kan også være "password". Du bør i hvert fald prøve disse muligheder inden du tjekker din manual eller ringer til kundesupport hos producenten af din router.

Alt efter hvordan brugerfladens udseende og layout er for din router, så kan du ofte via Administration -> Styring ændre kodeordet på din router.

 

 Sikring af dit wi-fi netværk

 

Du kan også lokalisere kodeordet til dit trådløse netværk via denne brugerflade - alt efter om du har en dansk eller engelsk brugerflade, så skal du lede efter et faneblad som hedder "Trådløs/Wireless". Via det relevante faneblad kan du omdøbe og ændre kodeordet til dit trådløse netværk.

Lige for at skabe 100% klarhed, så er koden til dit trådløse netværk den kode som du, eller andre, skal indtaste via Windows for at logge på det trådløse netværk til f. eks internettet.

 

Sikring af dit wi-fi netværk

 

Imens du befinder dig på konfigurationssiden for din router, så kan du tjekke hvilken krypteringsmetode som anvendes til at sikre din datatrafik på netværket. Vi vil anbefale, at du indstiller krypteringsmetoden til "WPA2", hvis den ikke allerede er sat til det. Hvis "WPA2" ikke er tilgængelig som separat valgmulighed, så anbefaler vi at du vælger "WPA2-PSK". Gem dine indstillinger og log på dit trådløse netværk for at se om det fungerer korrekt. Opstår der problemer, så overvej at nedgradere til "WPA-PSK/WPA2-PSK". Men du bør ikke vælge "WEP" som krypteringsmetode alene, det er for svag en kryptering.

 

Prøv freewareprogrammet "Who Is On My WiFi"

Du kan faktisk forbedre sikkerheden omkring dit trådløse netværk ved at anvende det lille freewareprogram "Who Is On My WiFi". Programmet kan oplyse dig hvor mange computere der er tilknyttet netværket og du har også mulighed for at blokere uønskede computere, så de ikke fremover har adgang til dit netværk.

 

Du kan downloade Who Is On My WiFi her

 

Freeware-versionen af programmet er tilstrækkeligt til at oplyse hvilke andre computere, der er tilknyttet dit Wi-Fi og du kan blokere dem efter behov.

Første gang du anvender "Who Is On My WiFi" vil programmet scanne netværket og oplys dig mange detaljer som de tilknyttede computer, f. eks IP-adresser og MAC ID på hver enkelt computer. Det er "Scan Now" knappen som aktiverer denne scanning.

 

Sikring af dit wi-fi netværk

 

Det var nogle af de tips og tricks vi vil anbefale dig at overveje, hvis du ønsker at sikre dit Wi-Fi netværk yderligere.

God fornøjelse